Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Nauka

Nawigacja okruszkowa Nawigacja okruszkowa

Nawigacja Nawigacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze

Ogólnopolska studencko-ekspercka konferencja naukowa zorganizowana przez Koło Naukowe KPSC

16–17 listopada 2013

Rynek Główny 34, III p., s. 32 i 33

Konferencja „Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze", organizowana przez Koło Naukowe Porównawczych Studiów Cywilizacji, odbyła się w ramach pierwszej odsłony festiwalu „Kultiwarium", promującego współpracę i dialog między kulturami. Zwyczaje związane z jedzeniem są jednym z najistotniejszych elementów każdej kultury – wpajane od dziecka, sankcjonowane społecznie i religijnie – stanowią dla człowieka nie tylko element codziennego stylu życia, ale także manifest tożsamości. Zwyczaje żywieniowe są zatem i tym, co w istotny sposób różnicuje kultury, stając się nierzadko przyczyną politycznych sporów i nieporozumień. Konferencja miała na celu ukazać tę różnorodność i przedstawić jej przyczyny zarówno z perspektywy kulturowej, religijnej, jak i psychologicznej, aby – kierując się naczelnym przesłaniem festiwalu – budować relacje pomiędzy kulturami poprzez ich poznawanie i wzajemne zrozumienie. 

Program

Galeria zdjęć

Zobacz galerię zdjęć