Serdecznie zapraszamy online, 1 czerwca 2022 roku o godzinie 18.30
Serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnym spotkaniu z cyklu "Punkt krytyczny", organizowanego przez Wydział Filozoficzny Uniwersytetu Jagiellońskiego, program Inicjatywa Doskonałości - Uczelnia Badawcza, POB Future Soc UJ oraz Instytut Socjologii i naszą Katedrę.
Spotkanie pt. "Smacznego! Od jedzeniowego lajfstajlu do globalnych systemów żywnościowych" odbędzie się online (szczegóły dotyczące tra można znaleźć tutaj) 1 czerwca 2022 roku o godzinie 18.30, a wśród prelegentów m.in. dr hab. Agata Świerzowska, prof. UJ.
Zachęcamy do dołączania do wydarzenia na Facebooku.
To, co ląduje na Waszym talerzu to więcej niż posiłek. To efekt skomplikowanej gry, w której udział biorą m.in. rolniczki, restauracje, instagramerki, lokalne kooperatywy, wielkie koncerny, rządy, kultury bakterii, zwyczaje, zjawiska pogodowe, wiedza naukowa, kultura i polityka. W jej efekcie żywność może stać się zwykłym posiłkiem, lajfstajlem lub produktem pierwszej potrzeby. Jak przebiega ta gra? Wedle jakich zasad? Jak wygląda podejście do jedzenia w różnych kulturach? Na talerze można spoglądać z wielu perspektyw, takie też podamy Wam do stołu na najbliższym Punkcie Krytycznym.
Udział wezmą:
- Dr Ewa Kopczyńska, socjolożka w Zakładzie Antropologii Społecznej Instytutu Socjologii na Wydziale Filozoficznym UJ. Zajmuje się socjologią jedzenia: kulturą jedzenia i wzorcami żywieniowymi oraz związanymi z nimi praktykami społecznymi i formami zrzeszania się.
- Katarzyna Pilitowska, wegetarianka, właścicielka i kucharka w barze śniadaniowym „Ranny Ptaszek” i ”Hummus Amamamusi” na krakowskim Kazimierzu. Autorka książek, organizatorka „Najedzeni Fest!”, aktywistka społeczna.
- Dr hab. Agata Świerzowska, prof. UJ, pracownica Katedry Porównawczych Studiów Cywilziacjii na Wydziale Filozoficznym UJ, religioznawczyni, antropolożka. Badaczka m.in. jogi i wegetarianizmu w Polsce.
#PunktKrytyczny bo krytyczna perspektywa, poprzez mnożenie wątpliwości, może prowadzić do zmiany poglądów na daną sprawę: podobnie jak w fizyce, kiedy następuje zmiana układu fizycznego w stan o odmiennych właściwościach i gdy nie można rozróżnić obu stanów. Kwestionujemy zatem truizmy i za sprawą nauki demaskujemy popularne mity oraz przekonania. Cykl powstaje w ramach Inicjatywy Doskonałości Uczelni Badawczej na UJ w Priorytetowym Obszarze Badawczym “Society of the Future”.
Partnerem odcinka jest Cafe Nauka - Naukowy fanpage Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Gospodarzami formatu są Tomasz Pytko i Samuel Nowak.
Więcej informacji można znaleźć tutaj.
Nagranie ze spotkania dostępne jest tutaj.